Siirry lukemaan lis

Ylläpitäjän twiitit

Muuta luettavaa

Minä lupaan muuttua paremmaksi

kevli-saannot-merkki-511-aito marraskuu 2

Uusi Wildtrak oli loistava hetki tehdä muutos parempaan. Auto on vieläpä jokseenkin erottuva ja siten kerää huomiota tehokkaammin, joten uusi Wildtrak oli itse asiassa viimeinen hetki tehdä se muutos. Nyt edesautan muutosta lupaamalla julkisesti seuraavaa: Minä, Ford Ranger -mies, lupaan antaa esteettömän kulun suojatiellä olevalle tai sille astuvalle jalankulkijalle. Käytännössä noudatan lupausta entistä useammin ajaessani […]

Lava-autoilijan ajo-oikeudet

L200 ja peräkärry toukokuu 11

Eurooppalaisia pick-upeja pääsee ajamaan B-luokan ajo-oikeudella, mutta Amerikan ison autojen rattiin haluavalla on yleensä oltava ison auton ajo-oikeus, siis kuorma-autokortti. Niitä on tarjolla lukuisia. Tilanne monimutkaistuu entisestään siinä vaiheessa, kun vetoautoon kytkee peräkärryn ja vaihtoehdoksi tulee e-lisä. Pick-upin sekä pick-upin ja perävaunun muodostaman yhdistelmän ajamiseksi vaadittavan ajo-oikeuden määrittelee vain ja ainoastaan ajoneuvojen kokonaismassat. Kokonaismassat taas […]

Vaihteistot

Voimansiirto artikkelikuva osa 5 huhtikuu 13

Vaihteisto siirtää moottorin kampiakselista tulevan pyörimisen eteenpäin kussakin nopeudessa sopivassa suhteessa. Esimerkiksi auton ollessa pysähdyksissä pyörimistä täytyy pienentää ja 100 kilometrin tuntivauhtia ajettaessa sitä täytyy suurentaa. Vaihteistot eroavat sen mukaan, kuinka automaattisesti ne toimivat ja miten paljon niissä on välityssuhteita. Voimansiirtoa käsittelevän juttusarjan osat Voimansiirron rakenne Etuveto, takaveto, neliveto ja Ackermann Välityssuhteet Kytkimet ja momentinmuunnin […]

Mun WETOpeli: Nissan KingCab 2.4 -88

1464 marraskuu 23

Mun WETOpeli -sarjassa blogin kävijät kertovat omasta autostaan ja muutenkin esittävät ajatuksia lava-autoilusta. Sarjan aloittaa Juho Torniosta. Jos haluat jutun omasta WETOpelistäsi, ota yhteyttä meikäläiseen. Mopot, moottorikelkat ja autot on kiinnostahneet minua jo pitkään. Tällä hetkellä avolavan ja maasturin tarvetta paikkaa vm. -88 Nissan KingCab 2.4 litrasela bensakoneela. Siinä on 5-vaihteinen vaihelaatikko, 2H+4H+N+4L -jakolaatikko, takana kitkalukko, […]

Allison-Scaniallakin saa helposti nollakulutuksen

allison scania p280 etukulmasta tammikuu 18

Wildtrakin kulutus rullaamisen aikana on ollut mielenkiintoinen kysymys, mutta yhtä polttavaa on ollut työautojen kulutus. Töissähän ajan sekä manuaalivaihteisia että automaattivaihteisia kuorma-autoja. Usein pistän hetkellisen kulutuksen näkyviin mittariston infokeskukseen. Ylipäätään nollakulutus rullaamisen aikana perustuu siihen, että auto menee liike-energialla eteenpäin. Tällöin niin sanotusti tie pyörittää moottoria: pyörien välityksellä voima kulkeutuu voimansiirtoa pitkin päinvastaiseen suuntaan ja […]

Rekkakuvat.fi:ssä

Artikkelit

Tähdellä merkityt artikkelit sijaitsevat 4WETOA-sivustolla, joka on tavaran kuljettamiseen ja pick-upeihin keskittyvä sivusto. Moni Apks.fi:ssä olleista artikkeleista on siirtynyt sinne ja muuttunut samalla paremmaksi.

Säännöt ja määräykset

Lava-autoilijan ajo-oikeudet *

Saako pick-upeja ajaa B-kortilla? Milloin tarvitsee C1-kortin? Minkä kortin vaatii peräkärry?

Ajoneuvojen luokat

Miten esimerkiksi kaivurit ja pyöräkoneet luokitellaan? Mikä ajoneuvo kuuluu N1G-luokkaan? Ajoneuvojen lakisääteiset luokitukset.

Ajoneuvon mitat ja massat *

Kuinka leveä saa olla auto, mopo tai traktori? Kuinka painavaksi saa kuormata? Suurimmat sallitut mitat ja massat.

Pakettiauton kuljettajan ammattipätevyys

Tarvitseeko pakettiauton kuljettaja ammattipätevyyden?

Kevyen liikenteen säännöt *

Milloin autoilija väistää pyörää? Mikä on pyörätien jatke ja miten se eroaa suojatiestä? Kaikkia hyödyttävää asiaa kevyestä liikenteestä.

Koskee myös pakettiautoja

Eikö kuorma-auton sisältävä merkki koske vain kuorma-autoja? Mitä merkki rajoittaa? Pientä nippelitietoa eräästä liikennemerkistä.

Määräykset ajo- ja lepoajoista

Miten paljon saan ajaa ja milloin pitää levätä? Mitä ajoneuvoja asetus koskee? Ajo- ja lepoajat käydään läpi helppotajuisesti.

Mittoja ja massaa rajoittavat [...] *

Millä liikennemerkeillä rajoitetaan ajoneuvon massaa? Miten merkit ovat voimassa? Tietoa massaa rajoittavista merkeistä.

Nopeusrajoituksen määräytyminen I

Mihin asti nopeusrajoitusmerkki on voimassa? Mikä on taajaman nopeusrajoitus? Nopeusrajoitustekstin ensimmäinen osa.

Nopeusrajoituksen määräytyminen II

Mikä on pakettiauton nopeusrajoitus? Saako jäätiellä ajaa satasta, entä maastossa? Nopeusrajoitustekstin toinen osa.

Päätöntä painonnostoa [...]

Tuleeko liikenteeseen 76-tonnisia jättirekkoja? Voivatko tiet ja sillat kestää moisia painoja? Katsaus suunnitelmiin massojen nostosta.

Pakollinen pysäyttäminen

Pitääkö jonossa jokaisen pysähtyä? Mihin kohtaan ja miten pitää pysähtyä? Perusteellinen kirjoitus STOP-merkistä.

Ajaminen ja kuljettaminen

Tekniikka

Akselit *

Mitä eroa on akselilla ja akselistolla? Mikä on vetoakseli? Voimansiirron akselit sekä akselistot.

Akku ja sähkön perusteet

Mitä tarkoittaa jännite ja Ohmin laki? Miten akkua tulee käsitellä? Akun toiminta ja käsittely sekä tietoa sähköstä.

Etuveto, takaveto [...] Ackermann *

Miten vetotavat eroavat toisistaan? Mikä on Ackermann-ohjaus? Autojen vetotavat ja Ackermannin periaate.

Johdatus moottorin toimintaan

Miten auton bensa- ja dieselmoottori toimii? Mikä on kiertokanki ja kampiakseli? Yleistajuinen johdatus moottorin toimintaan.

Kytkimet ja momentinmuunnin *

Millaisia kytkimiä on? Milloin käytetään momentinmuunninta? Voimansiirron kytkimet ja niiden vaihtoehdot.

Neliveto ja AWD *

Mitä eroa on nelivedolla ja AWD:llä? Miten toimivat nopea ja hidas neliveto? Selkeä perehdytys vetokykyisempien autojen voimansiirtoon.

Pyörät ja renkaat

Miten renkaan koko merkitään? Mitä tarkoittaa offset ja pulttijako? Asiaa renkaista, vanteista, navasta ja muusta.

Tasauspyörästöt *

Miten vääntö jakautuu tasauspyörästössä? Mikä on luistonrajoitin? Asiaa autojen tasauspyörästöistä ja niiden lukitsemisesta.

Tietotekniikkaa teillämme

Mitä kaikkea nykyaikaisessa autossa hallitseekaan tietokone? Voiko tietokone tehdä virheitä? Katsaus ajopelien tietotekniikkaan.

Vaihteistot *

Minkälaisia manuaalisia vaihteistoja on? Mitkä ovat automaatin edut? Katsaus autojen vaihteistoihin.

Välityssuhteet *

Mitä tarkoittaa vaihteiston välityssuhde? Miten se muuttaa vääntöä tai pyörimisnopeutta? Välityssuhteet helppotajuisesti.

Tiet

Kelvollista XHTML 1.0:aa Youtubeapks.fi Youtubessa Tilaa RSS-syteTilaa RSS-syte eXTReMe Tracker