Siirry lukemaan lis

Ylläpitäjän twiitit

Muuta luettavaa

Vappucruisingilla moni asia oli isollaan

[artikkelikuva] ford f350 ja chevy 1500 toukokuu 1

American Car Clubin perinteinen vappucruising toi toukokuun ekana päivänä Jyväskyläään jyhkeitä keuloja, valtavia koreja ja jumalattomia maavaroja. Makeita autoja oli paljon aina Mustangista S8:aan, mutta tähän julkaisuun olen valinnut vain maastureita ja muutaman asiaankuuluvan pakettiauton. Muita kuvia voi toki kysellä sähköpostitse. Kuvien sarjan saa aloittaa melkeinpä omaksi päivän suosikikseni noussut Jeep Wrangler. Tämä legendaarinen – … Jatka lukemista ”Vappucruisingilla moni asia oli isollaan”

Kytkimet ja momentinmuunnin

Voimansiirto artikkelikuva osa 4 huhtikuu 6

Kytkimen tehtävä on katkaista voiman kulku moottorista vaihteistoon ja sovittaa moottorin kampiakselin pyörimisnopeus vaihteiston pyörimisnopeuden kanssa. Tällöin vaihteiden vaihtaminen onnistuu ja auto voidaan pysäyttää ja saada liikkeelle ilman nykäyksiä. Kaikkien kytkimien tarkoitus on sama, mutta niiden rakenteissa on eroa. Automaattivaihteisissa autoissa toisaalta ei perinteisesti ole lainkaan kytkintä vaan momentinmuunnin. Voimansiirtoa käsittelevän juttusarjan osat Voimansiirron rakenne … Jatka lukemista ”Kytkimet ja momentinmuunnin”

Wildtrak P-hallissa vaatii rohkeutta mutta antaa helppoutta

jyväskeskus-artikkelikuva sisäänkäynnillä kesäkuu 5

KoeWETO-kirjoituksessa Wildtrakista mainitsin testanneeni pick-upia Jyväskeskuksen parkkihallissa. Halli kyllä pyytää vähän, mutta ei se pirulainen paljoa annakaan, nimittäin tilaa. Wisentin akselistoväli on sentään 3,4 metriä ja kääntöympyrän halkaisija 12,4 metriä. Olin pitkään halunnut raportoida blogissakin P-hallikeikasta, mutta kuvien saaminen yksin oli vaikeaa. Minun siis piti saada joku ajamaan Wildtrakia – ja se joku oli POLOinen-blogin Jenni. Jenni on harmitellut auton … Jatka lukemista ”Wildtrak P-hallissa vaatii rohkeutta mutta antaa helppoutta”

Kolme sattumusta Ford Ranger -miehen elämästä

rangermokat upoksissa pellolla toukokuu 18

4WETOA-sivusto on kohta puolivuotias. On ollut hauskaa kirjoitella pick-upin omistamisesta varsinkin, kun monen tekstin takana ovat vaikuttaneet aidot kokemukset. Nekään eivät ole aina niin onnistuneita vaan suoranaisia sattumuksia. 1. Avaimet Yleensä sattumukset johtuvat inhimillisistä hairahduksista. Sitä on liian väsynyt, kiireinen, huolimaton tai muuten vain vähän jumissa. Eikä sitä aina myöskään tule ajatelleeksi kaikkea. Niin kuin … Jatka lukemista ”Kolme sattumusta Ford Ranger -miehen elämästä”

Kevyen liikenteen säännöt autoilijalle

suojatie-autoilija artikkelikuva marraskuu 9

Viime viikolla annoin lupaukseni antaa jalankulkijalle esteettömän kulun. Nyt on aika kertoa, mitä lupaus oikeastaan tarkoittaa. Samalla selviävät muutenkin autoilijan ja muiden ajoneuvon kuljettajien velvollisuudet kevyttä liikennettä kohtaan. Lupaukseni on melkein suora kopio tieliikennelain 32. pykälän lauseesta, joka on seuraavanlainen: Kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille. Säännöstä juontuu muun … Jatka lukemista ”Kevyen liikenteen säännöt autoilijalle”

Rekkakuvat.fi:ssä

Artikkelit

Tähdellä merkityt artikkelit sijaitsevat 4WETOA-sivustolla, joka on tavaran kuljettamiseen ja pick-upeihin keskittyvä sivusto. Moni Apks.fi:ssä olleista artikkeleista on siirtynyt sinne ja muuttunut samalla paremmaksi.

Säännöt ja määräykset

Lava-autoilijan ajo-oikeudet *

Saako pick-upeja ajaa B-kortilla? Milloin tarvitsee C1-kortin? Minkä kortin vaatii peräkärry?

Ajoneuvojen luokat

Miten esimerkiksi kaivurit ja pyöräkoneet luokitellaan? Mikä ajoneuvo kuuluu N1G-luokkaan? Ajoneuvojen lakisääteiset luokitukset.

Ajoneuvon mitat ja massat *

Kuinka leveä saa olla auto, mopo tai traktori? Kuinka painavaksi saa kuormata? Suurimmat sallitut mitat ja massat.

Pakettiauton kuljettajan ammattipätevyys

Tarvitseeko pakettiauton kuljettaja ammattipätevyyden?

Kevyen liikenteen säännöt *

Milloin autoilija väistää pyörää? Mikä on pyörätien jatke ja miten se eroaa suojatiestä? Kaikkia hyödyttävää asiaa kevyestä liikenteestä.

Koskee myös pakettiautoja

Eikö kuorma-auton sisältävä merkki koske vain kuorma-autoja? Mitä merkki rajoittaa? Pientä nippelitietoa eräästä liikennemerkistä.

Määräykset ajo- ja lepoajoista

Miten paljon saan ajaa ja milloin pitää levätä? Mitä ajoneuvoja asetus koskee? Ajo- ja lepoajat käydään läpi helppotajuisesti.

Mittoja ja massaa rajoittavat [...] *

Millä liikennemerkeillä rajoitetaan ajoneuvon massaa? Miten merkit ovat voimassa? Tietoa massaa rajoittavista merkeistä.

Nopeusrajoituksen määräytyminen I

Mihin asti nopeusrajoitusmerkki on voimassa? Mikä on taajaman nopeusrajoitus? Nopeusrajoitustekstin ensimmäinen osa.

Nopeusrajoituksen määräytyminen II

Mikä on pakettiauton nopeusrajoitus? Saako jäätiellä ajaa satasta, entä maastossa? Nopeusrajoitustekstin toinen osa.

Päätöntä painonnostoa [...]

Tuleeko liikenteeseen 76-tonnisia jättirekkoja? Voivatko tiet ja sillat kestää moisia painoja? Katsaus suunnitelmiin massojen nostosta.

Pakollinen pysäyttäminen

Pitääkö jonossa jokaisen pysähtyä? Mihin kohtaan ja miten pitää pysähtyä? Perusteellinen kirjoitus STOP-merkistä.

Ajaminen ja kuljettaminen

Tekniikka

Akselit *

Mitä eroa on akselilla ja akselistolla? Mikä on vetoakseli? Voimansiirron akselit sekä akselistot.

Akku ja sähkön perusteet

Mitä tarkoittaa jännite ja Ohmin laki? Miten akkua tulee käsitellä? Akun toiminta ja käsittely sekä tietoa sähköstä.

Etuveto, takaveto [...] Ackermann *

Miten vetotavat eroavat toisistaan? Mikä on Ackermann-ohjaus? Autojen vetotavat ja Ackermannin periaate.

Johdatus moottorin toimintaan

Miten auton bensa- ja dieselmoottori toimii? Mikä on kiertokanki ja kampiakseli? Yleistajuinen johdatus moottorin toimintaan.

Kytkimet ja momentinmuunnin *

Millaisia kytkimiä on? Milloin käytetään momentinmuunninta? Voimansiirron kytkimet ja niiden vaihtoehdot.

Neliveto ja AWD *

Mitä eroa on nelivedolla ja AWD:llä? Miten toimivat nopea ja hidas neliveto? Selkeä perehdytys vetokykyisempien autojen voimansiirtoon.

Pyörät ja renkaat

Miten renkaan koko merkitään? Mitä tarkoittaa offset ja pulttijako? Asiaa renkaista, vanteista, navasta ja muusta.

Tasauspyörästöt *

Miten vääntö jakautuu tasauspyörästössä? Mikä on luistonrajoitin? Asiaa autojen tasauspyörästöistä ja niiden lukitsemisesta.

Tietotekniikkaa teillämme

Mitä kaikkea nykyaikaisessa autossa hallitseekaan tietokone? Voiko tietokone tehdä virheitä? Katsaus ajopelien tietotekniikkaan.

Vaihteistot *

Minkälaisia manuaalisia vaihteistoja on? Mitkä ovat automaatin edut? Katsaus autojen vaihteistoihin.

Välityssuhteet *

Mitä tarkoittaa vaihteiston välityssuhde? Miten se muuttaa vääntöä tai pyörimisnopeutta? Välityssuhteet helppotajuisesti.

Tiet

Kelvollista XHTML 1.0:aa Youtubeapks.fi Youtubessa Tilaa RSS-syteTilaa RSS-syte eXTReMe Tracker