Siirry lukemaan lis

Ylläpitäjän twiitit

Muuta luettavaa

Kevyen liikenteen säännöt autoilijalle

suojatie-autoilija artikkelikuva marraskuu 9

Viime viikolla annoin lupaukseni antaa jalankulkijalle esteettömän kulun. Nyt on aika kertoa, mitä lupaus oikeastaan tarkoittaa. Samalla selviävät muutenkin autoilijan ja muiden ajoneuvon kuljettajien velvollisuudet kevyttä liikennettä kohtaan. Lupaukseni on melkein suora kopio tieliikennelain 32. pykälän lauseesta, joka on seuraavanlainen: Kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille. Säännöstä juontuu muun … Jatka lukemista ”Kevyen liikenteen säännöt autoilijalle”

Lukko on nyt Suomessakin yksi Rangerin maastovarusteista

rangerin-mvarustelu-lukon symboli artikkelikuva huhtikuu 26

Uutena ostettavien Ford Rangereiden varusteiden tarjonta päivittyi hiljattain merkittävästi. Jos ostaja raaskii kasvattaa auton hintaa vielä melkein tuhannella eurolla, saa hän pick-upiinsa Off-road packin. Mahtipontiseen Pakettiin kuuluu siis tasauspyörästön lukko ja kolme suojusta. Kyllä, se oli siinä. Voitte hakea muualta vinssinne, ketjunne ja isopalaiset renkaanne. Edes alumiinista rimpulalapiota Ford-logoin ette saa. Off-road Packin ehdoton helmi … Jatka lukemista ”Lukko on nyt Suomessakin yksi Rangerin maastovarusteista”

Oma soitin teki Rangerista täydellisemmän

omawildtrak-keskipaneeli-uusi-soitin helmikuu 16

Wildtrakin ainoa iso puute on kunnollinen viihdekeskus. Kunnolliseksi minun kriitereilläni riittää se, että auton kajareihin saa kuulumaan oman musiikin joko AUX-liitännän, USB-liitännän tai langattoman tekniikan, kuten Bluetoothin, kautta. Uusissa autoissa on yleensä nämä kaikki, eikä esimerkiksi AUX ole varmastikaan ollut mikään harvinaisuus edes vuoden 2009 autoissa. Rangereissa se vain on ollut. Tekeepä kipeää myöntää tämä. … Jatka lukemista ”Oma soitin teki Rangerista täydellisemmän”

KoeWETO: Nissan Navara LE V6

navara-gopro-edesta tammikuu 26

Nyt minulla on kova paikka. Wildtrakin ennakossa haastoin Volkswagenin Amarokin viivalle heti, kun vain Wildtrakin sattuisi Suomessa saamaan. Jos siinä sitten Amarokin kanssa punaisissa valoissa kierroksia tarjoiltaessa kolmannelle kaistalle lipuisi tyynen rauhallisesti Nissan Navara LE V6 -varustelussa, taitaisinkin yhtäkkiä olla aaaivan muina miehinä. No onhan se raakaa dataa, vaatimattomasti asiallisella fontilla tylsälle paperille printattuna: kuusisylinterinen … Jatka lukemista ”KoeWETO: Nissan Navara LE V6”

KoeWETO: Ford Ranger XL

uusiranger-ylhaalta-etukulmasta kesäkuu 29

Kerran Ford Ranger -mies, aina Ford Ranger -mies. Tietysti jos joskus pick-upin moottori saa energiansa käyneistä tomaateista ja jos moottori ekobuustataan tomaatin kokoiseksi, alan harkita jotakin toista autoa saadakseni tarvitsemani tomaatit ja niiden jalosteet. Toistaiseksi Ranger on kuitenkin erinomainen auto kauppareissujen kulkineeksi varsinkin, jos reitille kuuluu haastavia olosuhteita. Ford Ranger -mieheksi minut teki se, että … Jatka lukemista ”KoeWETO: Ford Ranger XL”

Rekkakuvat.fi:ssä

Artikkelit

Tähdellä merkityt artikkelit sijaitsevat 4WETOA-sivustolla, joka on tavaran kuljettamiseen ja pick-upeihin keskittyvä sivusto. Moni Apks.fi:ssä olleista artikkeleista on siirtynyt sinne ja muuttunut samalla paremmaksi.

Säännöt ja määräykset

Lava-autoilijan ajo-oikeudet *

Saako pick-upeja ajaa B-kortilla? Milloin tarvitsee C1-kortin? Minkä kortin vaatii peräkärry?

Ajoneuvojen luokat

Miten esimerkiksi kaivurit ja pyöräkoneet luokitellaan? Mikä ajoneuvo kuuluu N1G-luokkaan? Ajoneuvojen lakisääteiset luokitukset.

Ajoneuvon mitat ja massat *

Kuinka leveä saa olla auto, mopo tai traktori? Kuinka painavaksi saa kuormata? Suurimmat sallitut mitat ja massat.

Pakettiauton kuljettajan ammattipätevyys

Tarvitseeko pakettiauton kuljettaja ammattipätevyyden?

Kevyen liikenteen säännöt *

Milloin autoilija väistää pyörää? Mikä on pyörätien jatke ja miten se eroaa suojatiestä? Kaikkia hyödyttävää asiaa kevyestä liikenteestä.

Koskee myös pakettiautoja

Eikö kuorma-auton sisältävä merkki koske vain kuorma-autoja? Mitä merkki rajoittaa? Pientä nippelitietoa eräästä liikennemerkistä.

Määräykset ajo- ja lepoajoista

Miten paljon saan ajaa ja milloin pitää levätä? Mitä ajoneuvoja asetus koskee? Ajo- ja lepoajat käydään läpi helppotajuisesti.

Mittoja ja massaa rajoittavat [...] *

Millä liikennemerkeillä rajoitetaan ajoneuvon massaa? Miten merkit ovat voimassa? Tietoa massaa rajoittavista merkeistä.

Nopeusrajoituksen määräytyminen I

Mihin asti nopeusrajoitusmerkki on voimassa? Mikä on taajaman nopeusrajoitus? Nopeusrajoitustekstin ensimmäinen osa.

Nopeusrajoituksen määräytyminen II

Mikä on pakettiauton nopeusrajoitus? Saako jäätiellä ajaa satasta, entä maastossa? Nopeusrajoitustekstin toinen osa.

Päätöntä painonnostoa [...]

Tuleeko liikenteeseen 76-tonnisia jättirekkoja? Voivatko tiet ja sillat kestää moisia painoja? Katsaus suunnitelmiin massojen nostosta.

Pakollinen pysäyttäminen

Pitääkö jonossa jokaisen pysähtyä? Mihin kohtaan ja miten pitää pysähtyä? Perusteellinen kirjoitus STOP-merkistä.

Ajaminen ja kuljettaminen

Tekniikka

Akselit *

Mitä eroa on akselilla ja akselistolla? Mikä on vetoakseli? Voimansiirron akselit sekä akselistot.

Akku ja sähkön perusteet

Mitä tarkoittaa jännite ja Ohmin laki? Miten akkua tulee käsitellä? Akun toiminta ja käsittely sekä tietoa sähköstä.

Etuveto, takaveto [...] Ackermann *

Miten vetotavat eroavat toisistaan? Mikä on Ackermann-ohjaus? Autojen vetotavat ja Ackermannin periaate.

Johdatus moottorin toimintaan

Miten auton bensa- ja dieselmoottori toimii? Mikä on kiertokanki ja kampiakseli? Yleistajuinen johdatus moottorin toimintaan.

Kytkimet ja momentinmuunnin *

Millaisia kytkimiä on? Milloin käytetään momentinmuunninta? Voimansiirron kytkimet ja niiden vaihtoehdot.

Neliveto ja AWD *

Mitä eroa on nelivedolla ja AWD:llä? Miten toimivat nopea ja hidas neliveto? Selkeä perehdytys vetokykyisempien autojen voimansiirtoon.

Pyörät ja renkaat

Miten renkaan koko merkitään? Mitä tarkoittaa offset ja pulttijako? Asiaa renkaista, vanteista, navasta ja muusta.

Tasauspyörästöt *

Miten vääntö jakautuu tasauspyörästössä? Mikä on luistonrajoitin? Asiaa autojen tasauspyörästöistä ja niiden lukitsemisesta.

Tietotekniikkaa teillämme

Mitä kaikkea nykyaikaisessa autossa hallitseekaan tietokone? Voiko tietokone tehdä virheitä? Katsaus ajopelien tietotekniikkaan.

Vaihteistot *

Minkälaisia manuaalisia vaihteistoja on? Mitkä ovat automaatin edut? Katsaus autojen vaihteistoihin.

Välityssuhteet *

Mitä tarkoittaa vaihteiston välityssuhde? Miten se muuttaa vääntöä tai pyörimisnopeutta? Välityssuhteet helppotajuisesti.

Tiet

Kelvollista XHTML 1.0:aa Youtubeapks.fi Youtubessa Tilaa RSS-syteTilaa RSS-syte eXTReMe Tracker