Siirry lukemaan lis

Ylläpitäjän twiitit

Muuta luettavaa

Tietokoneneliveto, sinäkin olet neliveto!

haldexin ohjain by-nc-nd-3.0 joulukuu 7

Vuoden alkupuolella julkaisemaani blogikirjoitusta Mainos tahtoo tehdä AWD:stä 4WD:tä kävijä kommentoi seuraavasti: Eo kai ole olemassa mitään ”oikeaa” nelivetoa. Nelivetohan se on, jos neljällä pyörällä on vetoa. Olinkin vähän pelännyt sitä, milloin joku huomauttaa tästä tosiasiasta. Olinhan kirjoittanut tekstin siinä hurmoksessa, että on olemassa aito oikea neliveto ja se on se perinteinen. Se, jonka kuljettaja … Jatka lukemista ”Tietokoneneliveto, sinäkin olet neliveto!”

Lava-autoilijan ajo-oikeudet

L200 ja peräkärry toukokuu 11

Eurooppalaisia pick-upeja pääsee ajamaan B-luokan ajo-oikeudella, mutta Amerikan ison autojen rattiin haluavalla on yleensä oltava ison auton ajo-oikeus, siis kuorma-autokortti. Niitä on tarjolla lukuisia. Tilanne monimutkaistuu entisestään siinä vaiheessa, kun vetoautoon kytkee peräkärryn ja vaihtoehdoksi tulee e-lisä. Pick-upin sekä pick-upin ja perävaunun muodostaman yhdistelmän ajamiseksi vaadittavan ajo-oikeuden määrittelee vain ja ainoastaan ajoneuvojen kokonaismassat. Kokonaismassat taas … Jatka lukemista ”Lava-autoilijan ajo-oikeudet”

Liikoja kuvitellut asiakas palasi Jyväskylään ostamaan Wildtrakin

uusi wildtrak tilavuus ja vaihteiden lkm kesäkuu 15

Piti se entisen asiakaspalvelijan viba paikkaansa. Asiakas joskus vain kuvittelee olevansa oikeassa. Sitten kun hän äänestää jaloillaan suuressa oikeassa olemisen varmuudessa ja havaitseekin olleensa väärässä, niin, noh, hän vain vaikenee virheistään ja askeltaa varovasti takaisin. Herttoniemen-keikka oli pettymys. Ajaessani Amarokia takaisin Vantaalle avasin sähköpostista autoliikkeen tarjouksen ja hain silmiini välirahan. Väliraha oli yhtä suuri kuin … Jatka lukemista ”Liikoja kuvitellut asiakas palasi Jyväskylään ostamaan Wildtrakin”

Alv-väh.kelp. auto on alvin verran halvempi

Hiace_in_Siberia syyskuu 7

Käytettyjen autojen – varsinkin pakettiautojen – ilmoituksia selatessa törmää usein käsitteeseen alv-vähennyskelpoinen. Tosin useinhan käsite on muotoa ALV VÄH. KELPOINEN, mutta kaikkihan me ymmärrämme ytimekkään, selkeän ja silmiin hypähtävän kirjoitusasun tärkeyden. Joka tapauksessa käsite tarkoittaa sitä, että auton hinnasta voidaan vähentää alv eli arvonlisävero. Silloin auton ostaja maksaa hinnan, joka autolla on ennen arvonlisäveron lisäämistä. … Jatka lukemista ”Alv-väh.kelp. auto on alvin verran halvempi”

Näin toimii momentinmuunnin

momu-artikkelikuva syyskuu 14

Momentinmuunnin on automaattivaihteistoon kuuluva osa, ja se on kytkimen paikalla moottorin ja vaihteiston välillä. Momuja ei käytetä manuaalisissa vaihteistoissa, mutta automaattisessa voisi olla esimerkiksi kaksoiskytkin, tai vaihteisto voisi olla constantly variable. Nykyaikainen momentinmuunnin koostuu viidestä osasta. Etukansi on pultattu moottorin vauhtipyörään ja pyörii sen mukana. Etukannessa on kiinni takakansi, ja takakannessa on siivekkeet. Takakansikin pyörii … Jatka lukemista ”Näin toimii momentinmuunnin”

Rekkakuvat.fi:ssä

Artikkelit

Tähdellä merkityt artikkelit sijaitsevat 4WETOA-sivustolla, joka on tavaran kuljettamiseen ja pick-upeihin keskittyvä sivusto. Moni Apks.fi:ssä olleista artikkeleista on siirtynyt sinne ja muuttunut samalla paremmaksi.

Säännöt ja määräykset

Lava-autoilijan ajo-oikeudet *

Saako pick-upeja ajaa B-kortilla? Milloin tarvitsee C1-kortin? Minkä kortin vaatii peräkärry?

Ajoneuvojen luokat

Miten esimerkiksi kaivurit ja pyöräkoneet luokitellaan? Mikä ajoneuvo kuuluu N1G-luokkaan? Ajoneuvojen lakisääteiset luokitukset.

Ajoneuvon mitat ja massat *

Kuinka leveä saa olla auto, mopo tai traktori? Kuinka painavaksi saa kuormata? Suurimmat sallitut mitat ja massat.

Pakettiauton kuljettajan ammattipätevyys

Tarvitseeko pakettiauton kuljettaja ammattipätevyyden?

Kevyen liikenteen säännöt *

Milloin autoilija väistää pyörää? Mikä on pyörätien jatke ja miten se eroaa suojatiestä? Kaikkia hyödyttävää asiaa kevyestä liikenteestä.

Koskee myös pakettiautoja

Eikö kuorma-auton sisältävä merkki koske vain kuorma-autoja? Mitä merkki rajoittaa? Pientä nippelitietoa eräästä liikennemerkistä.

Määräykset ajo- ja lepoajoista

Miten paljon saan ajaa ja milloin pitää levätä? Mitä ajoneuvoja asetus koskee? Ajo- ja lepoajat käydään läpi helppotajuisesti.

Mittoja ja massaa rajoittavat [...] *

Millä liikennemerkeillä rajoitetaan ajoneuvon massaa? Miten merkit ovat voimassa? Tietoa massaa rajoittavista merkeistä.

Nopeusrajoituksen määräytyminen I

Mihin asti nopeusrajoitusmerkki on voimassa? Mikä on taajaman nopeusrajoitus? Nopeusrajoitustekstin ensimmäinen osa.

Nopeusrajoituksen määräytyminen II

Mikä on pakettiauton nopeusrajoitus? Saako jäätiellä ajaa satasta, entä maastossa? Nopeusrajoitustekstin toinen osa.

Päätöntä painonnostoa [...]

Tuleeko liikenteeseen 76-tonnisia jättirekkoja? Voivatko tiet ja sillat kestää moisia painoja? Katsaus suunnitelmiin massojen nostosta.

Pakollinen pysäyttäminen

Pitääkö jonossa jokaisen pysähtyä? Mihin kohtaan ja miten pitää pysähtyä? Perusteellinen kirjoitus STOP-merkistä.

Ajaminen ja kuljettaminen

Tekniikka

Akselit *

Mitä eroa on akselilla ja akselistolla? Mikä on vetoakseli? Voimansiirron akselit sekä akselistot.

Akku ja sähkön perusteet

Mitä tarkoittaa jännite ja Ohmin laki? Miten akkua tulee käsitellä? Akun toiminta ja käsittely sekä tietoa sähköstä.

Etuveto, takaveto [...] Ackermann *

Miten vetotavat eroavat toisistaan? Mikä on Ackermann-ohjaus? Autojen vetotavat ja Ackermannin periaate.

Johdatus moottorin toimintaan

Miten auton bensa- ja dieselmoottori toimii? Mikä on kiertokanki ja kampiakseli? Yleistajuinen johdatus moottorin toimintaan.

Kytkimet ja momentinmuunnin *

Millaisia kytkimiä on? Milloin käytetään momentinmuunninta? Voimansiirron kytkimet ja niiden vaihtoehdot.

Neliveto ja AWD *

Mitä eroa on nelivedolla ja AWD:llä? Miten toimivat nopea ja hidas neliveto? Selkeä perehdytys vetokykyisempien autojen voimansiirtoon.

Pyörät ja renkaat

Miten renkaan koko merkitään? Mitä tarkoittaa offset ja pulttijako? Asiaa renkaista, vanteista, navasta ja muusta.

Tasauspyörästöt *

Miten vääntö jakautuu tasauspyörästössä? Mikä on luistonrajoitin? Asiaa autojen tasauspyörästöistä ja niiden lukitsemisesta.

Tietotekniikkaa teillämme

Mitä kaikkea nykyaikaisessa autossa hallitseekaan tietokone? Voiko tietokone tehdä virheitä? Katsaus ajopelien tietotekniikkaan.

Vaihteistot *

Minkälaisia manuaalisia vaihteistoja on? Mitkä ovat automaatin edut? Katsaus autojen vaihteistoihin.

Välityssuhteet *

Mitä tarkoittaa vaihteiston välityssuhde? Miten se muuttaa vääntöä tai pyörimisnopeutta? Välityssuhteet helppotajuisesti.

Tiet

Kelvollista XHTML 1.0:aa Youtubeapks.fi Youtubessa Tilaa RSS-syteTilaa RSS-syte eXTReMe Tracker